Niin kuin olet ehkä huomannut, lempiharrastukseni on kerätä todistusaineistoa siitä, miten hullu ihmismieli toimii. Olen oppinut tunnistamaan, mitkä viestit tulevat mieleni varjopuolelta ja sen ansiosta olen monin verroin onnellisempi ihminen tänä päivänä kuin esimerkiksi viisi vuotta sitten. Kun hullu kela lähtee pyörimään päässäni, niin pystyn sanomaan ”stop” ja pysäyttämään sen heti alkuunsa. Voin siivota rasittavan ajatuksen pois alta ja ottaa tilalle jotain iloisempaa pohdittavaa.
 
Nyt on varmaan hyvä hetki selventää, mitä tarkoitan ajattelun valo- ja varjopuolilla. Toiset ovat sitä mieltä, että pelko ja rakkaus kuvaavat paremmin näitä meidän ajattelua hallitsevia näkökulmia. Valo ja varjo tai pelko ja rakkaus ovat kuin silmälasin linssejä, joiden läpi tarkastelemme maailmaa.
 
Kumman linssin läpi sinä katselet elämää?
 
Kaikkien negatiivisten tunteiden alkulähde on jonkinlainen pelko. Varjopuoli on se näkemys, jota hallitsee siis pelot. Tätä linssiä sumentavat muiden muassa vanhat kaunat, kilpailun halu, oikeassa olemisen tarve, loputon tyytymättömyys tähän hetkeen ja itsen sekä muiden syyllistäminen.
 
Valon ja rakkauden läpi tarkasteltuna maailma näyttää luonnollisesti kauniimmalta, rauhallisemmalta ja rakastettavammalta.
 
Kun olet valinnut varjoisan polun, mieltäsi kalvaa jatkuvasti kysymys ”miksi”. Miksi aina minä, miksi en voi saada sitä, miksi kaikki on niin kamalaa jne…
 
Valoisan tien kulkijaa kiinnostaa enemmän kysymys ”miten”. Miten voin nähdä ja kuulla enemmän iloa ja onnea? Miten voin elää joka hetki rakkauden energiassa?
 
Vaikka onnellisuuteen liittyvissä kysymyksissä on tuskin oikeita tai vääriä vastauksia, niin minun itseni piti ensin uppoutua tutkimaan varjoja ja pelkoja ennen kuin olin valmis tekemään lähempää tuttavuutta pyyteettömän rakkauden kanssa.